Selecteer een pagina
Struikelstenen Termunten - Zij waren onze burem

Inleiding

Struikelstenen zijn herdenkingsstenen voor de slachtoffers van het naziregime, zoals Joodse mensen, homoseksuelen en politiek vervolgden. Struikelstenen heten officieel Stolpersteine en zijn bedacht door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij liet zich hierbij inspireren door een tekst uit de Talmoed: ‘Een mens is pas vergeten als zijn naam is vergeten’.

Elk steentje is eigenlijk een klein monument. Door ze voor het huis van de slachtoffers te plaatsen krijgen ze weer een plekje in de steden en dorpen van waaruit ze weggevoerd en vermoord werden.

Uitdaging

Breng het verhaal achter de struikelstenen over naar een diverse groep mensen. Laat ze kennismaken met de achterliggende gedachte van de struikelstenen, de verhalen van de slachtoffers en overlevenden en betrek mensen bij de gebeurtenissen die zich dichtbij hebben afgespeeld.

Oplossing

Via lesbrieven voor het basisonderwijs zijn de verhalen verteld vanuit het perspectief van betrokken kinderen. Kinderen die Joods waren of hun vader verloren die in het verzet zat. Herinneringen van jeugdvriendinnen werden hierin afgewisseld met schokkende feiten, uitleg over de struikelstenen, plattegrond vanwaar ze liggen, oude foto’s en poëzieversjes.

Bij het ontwikkelen van de website is een volwassener insteek gebruikt. Centraal staan de verhalen van de mensen, de onderlinge relaties en het leven als onderdeel van de gemeenschap.

Lesbrieven Struikelstenen Termunten
Boekje Struikelstenen Termunten
Spread Boekje Struikelstenen
Website Struikelstenen Termunten

Meer weten?

Laat je telefoonnummer of e-mailadres achter, dan nemen we snel contact op.